Vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup şeker, kalp, tansiyon gibi ek hastalıkları olanlar obezite ameliyatı olabilir. Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olanlarda ise herhangi bir ek hastalık aranmaz.
Öncelikle yukarıda belirttiğimiz VKİ değerlerinin altındaki kişiler obezite ameliyatı olamazlar. Değerleri uygun olsa dahi alkol sorunları olanlar ve akli dengesi yerinde olmayanlar da bu ameliyatları olamazlar. 11 yaşında altındaki çocuklara kesin yapmamakla beraber 16 yaşın altındaki çocuklara yapmayı da tavsiye etmiyoruz.
Obezite ameliyatından sonra 3 günlük bir hastane süreci vardır. 3.günde çekilen filmler ve yapılan kontroller neticesinde hasta evine gönderilir. Genellikle ilk 1 haftadan sonra günlük basit işlerini halledebilir. Eski yaşamına dönmesi için 1 ay gereklidir. Kontroller 1,3,6 ve 12.aylarda yapılır.
Ek hastalıkların ortadan kaldırılması (tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, kolesterol gibi) ve istenilen oranda kilo verilmesi obezite ameliyatının başarılı olduğu anlamına gelir. Fazla kilonun yüzde 50'sini ilk 3 ay içinde, yüzde 70-80'ini ise 1 yıl sonunda vermesi gerekir.
İlk ayda önemli ölçüde sonuç alınır. İlk ayda aşağı yukarı 20, ilk 3 ayda ise ortalama 30 kilo verilmesi beklenir. 1 yılın sonunda ise 50 kiloya kadar varabilir. Tabi hastanın fazla kilo miktarı da bunda önemlidir. Yüzde olarak belirtmek gerekirse 1 yılın sonunda fazla kiloların yüzde 70-80'inin verilmesi beklenir.
Hangi ameliyat yönteminin kullanıldığı önemlidir. Tüp mide ameliyatında doğru ameliyat yapılmadıysa ya da ameliyat sonrası tavsiyelere uyulmadıysa tekrar kilo almak mümkündür. Tip 2 diyabet için yapılan ameliyatlarda asıl amaç kilo vermek olmadığı için kilo verme işlemi yavaş ya da az olabilir.
Vücuttaki yağ miktarı düşürülmelidir. Bu da egzersiz ve diyetle mümkündür.
Obezite ameliyatlarının kendine ve hastaya ait riskleri vardır. Hastada zaten pek çok hastalık mevcuttur. Bu da risk demektir. Ameliyata bağlı olarak kanama, kaçak, tıkanıklık gibi riskler söz konusudur. Ancak iyi hekimler tarafından yapılan ameliyatlarda bu riskler çok azdır.
Bir kısmında mümkündür. Midenin ortadan kaldırıldığı ameliyatlarda mümkün değildir. By-pass yapılan işlemler tekrar geriye döndürülür ancak bugüne kadar böyle bir talep ya da gereksinim olmamıştır.
Vücut kitle indeksi 50'nin üzerinde olan kişilerin ameliyattan önce kilo verilmesi uygun olacaktır. Bunu da mide balonu dediğimiz yöntemle yapıyoruz. Bu sayede yüzde 10 kadar kilo verdirip sonraki ameliyatın kolay ve komplikasyonsuz geçmesini amaçlıyoruz.
Obezite cerrahisine uygun olup olmadığınızı rahatlıkla öğrenebilirsini. VKİ hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.